Zdrowe odżywianie nie musi być niesmaczne. Wiele osób błędnie myśli, że zdrowe produkty są gorzkie, kwaśne czy bez smaku. Tymczasem jest inaczej. Szukając lepszych zamienników słodzonych napojów, kolorowych ciast czy chipsów możemy znaleźć całą gamę produktów, które są o wiele zdrowsze, ale wcale nie odpychają swoim aromatem. Dobrym pomysłem jest zmiana nawyków krok po kroku. Może zamiast gotowych sosów sałatkowych będziemy używać czegoś przygotowanego w domu? Wystarczy olej tłoczony na zimno i garść świeżych lub suszonych ziół i już mamy aromatyczny sos. A oleje tłoczone na zimo mają bardzo dużo cennych właściwości prozdrowotnych w przeciwieństwie do gotowych sosów, w których znajdziemy tylko sól i cukier oraz inne polepszacze smaku.
W gotowaniu chodzi o to, aby potrawy można było przygotować szybko i smacznie. Choćby sama zmiana oleju, jakiego używamy może być pierwszym krokiem w kierunku lepszego odżywiania. Warto smażyć choćby na maśle klarowanym czy oleju rzepakowym. A unikać produktów z olejem palmowym.
Z kolei do sałatek świetnie sprawdzi się olej lniany tłoczony na zimno zamiast oleju, którego używamy też do smażenia. Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, ponieważ mają niską temperaturę spalania. Ale jako dodatek do warzyw sprawdzą się idealnie. Olej lniany zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-3, które odpowiadają za naszą odporność. Można też dodać olej z pestek dyni czy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Taka zmiana wyjdzie nam na zdrowie.