Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Na czym polega Stand Up Paddle?
Na czym polega Stand Up Paddle?
Stand Up Paddle to nowy rodzaj sportu wywodzący się prosto z Hawajów. Polega na pływaniu na stojąco na desce i […]
Co oferują dobre sklepy z pasmanterią?
Co oferują dobre sklepy z pasmanterią?
W ostatnich latach nastąpił renesans specjalistycznych pasmanterii. Są to sklepy oferujące klientom przede wszystkim różnorodne materiały i tkaniny, niezbędne do […]
Niezbędne elementy wyposażenia magazynu
Niezbędne elementy wyposażenia magazynu
Magazyny są niezwykle ważnym miejscem w każdej firmie. To właśnie tam przechowywane są towary przeznaczone do sprzedaży i wysyłki. W […]