Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Rozwód krok po kroku, czyli co warto wiedzieć
Rozwód krok po kroku, czyli co warto wiedzieć
Według danych GUS w 2020 r. zostało zawartych 145 tysięcy małżeństw a 50 tysięcy par się rozwiodło. Oznacza to, że […]
Jakie rezultaty przynoszą ćwiczenia z systemem EMS?
Jakie rezultaty przynoszą ćwiczenia z systemem EMS?
Istnieje wiele korzyści płynących ze stosowania impulsów elektrycznych jako formy wsparcie aktywności treningowych. Popularność metody spowodowała, że cieszy się ona […]
Czym są i do czego służą styczniki?
Czym są i do czego służą styczniki?
Urządzenia elektryczne zazwyczaj są skomplikowane, precyzyjne oraz niezwykle zaawansowane technicznie, a każde różni się zastosowaniem. Aparaty elektryczne, w tym łączniki, […]