Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaki kanister na wodę, a jaki na paliwo?
Jaki kanister na wodę, a jaki na paliwo?
Wybierając kanister musimy przede wszystkim wiedzieć, co będziemy w nim przechowywać. Jeśli potrzebujemy kanistra zarówno do przewożenia wody, jak i […]
Sprzęt pomocniczy dla niepełnosprawnych i seniorów
Sprzęt pomocniczy dla niepełnosprawnych i seniorów
Z wiekiem ciało często zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Niekorzystny dla naszego organizmu jest jednak brak jakiejkolwiek aktywności, który sprawia, że procesy […]
Perfumy nalewane – czym są i gdzie je kupić?
Perfumy nalewane – czym są i gdzie je kupić?
Oryginalny, trwały i niebanalny zapach fantastycznie wieńczy dzieło, jakim jest doskonała stylizacja odzieżowa. Warto wyszukiwać nieprzeciętne, zachwycające aromaty, by zaskakiwać […]