Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Ekskluzywna zastawa warta uwagi
Ekskluzywna zastawa warta uwagi
Urządzając jadalnię, zazwyczaj zaczynamy od wyboru mebli czy też koloru ścian Jest to niezwykle ważne, ponieważ te elementy nadają kształt […]
Co wchodzi w zakres tworzenia strony internetowej?
Co wchodzi w zakres tworzenia strony internetowej?
Strona internetowa, zwana inaczej stroną www (z ang. World Wide Web), to specjalny dokument HTML, który jest udostępniony każdemu użytkownikowi […]
Jak dbać o swoje okna?
Jak dbać o swoje okna?
Na funkcjonalną i nowoczesną aranżację mieszkania składa się mnóstwo elementów. Jeżeli jednak będą odpowiednio dobrane stworzą spójną i harmonijną całość. […]