Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
W jaki sposób dbać o obuwie skórzane?
W jaki sposób dbać o obuwie skórzane?
Praktycznie każda osoba posiada w swojej szafie buty skórzane. Są one nieocenione w przypadku garniturów czy innych strojów wyjściowych. Skórę […]
Jak zaaranżować wnętrze restauracji?
Jak zaaranżować wnętrze restauracji?
Istnieje wiele czynników, które wchodzą w planowanie wnętrza restauracji, ale oto kilka podstawowych wytycznych, którymi należy się kierować podczas planowania […]
Maszyny chłodnicze – w jakich dziedzinach usługowo-przemysłowych mogą okazać się niezbędne?
Maszyny chłodnicze – w jakich dziedzinach usługowo-przemysłowych mogą okazać się niezbędne?
Współcześnie w bardzo wielu miejscach wykorzystywane są nowoczesne urządzenia chłodnicze. Zaliczamy do nich wszelkie konstrukcje, które służą do przechowywania rozmaitych […]