Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Kosmetyki naturalne a chemiczne: najważniejsze różnice
Kosmetyki naturalne a chemiczne: najważniejsze różnice
Nasze naturalne produkty do pielęgnacji twarzy są wytwarzane z najlepszych składników, a ich formuła jest dostosowana do Twoich unikalnych potrzeb. […]
Jak poprawić wygląd naszej sylwetki?
Jak poprawić wygląd naszej sylwetki?
Nadszedł czas, aby wyglądać jak najlepiej. Oto topowe sposoby na poprawę sylwetki: Zrezygnuj z cukru Cukier to jedna z najgorszych […]
Przeprowadzka – jak ją zorganizować?
Przeprowadzka – jak ją zorganizować?
Przeprowadzka nie musi wiązać się z ogromnym stresem i nieprzespanymi nocami. Chcąc uniknąć bólu głowy związanego z logistyką transportu, samodzielnym […]