Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie są rodzaje gzymsów elewacyjnych?
Jakie są rodzaje gzymsów elewacyjnych?
Gzymsy są elementem dekoracyjnym, który może być stosowany na szczycie ścian. Mogą być wykonane z drewna, kamienia lub innych materiałów […]
Kurtki ramoneski – jak wybrać odpowiednią?
Kurtki ramoneski – jak wybrać odpowiednią?
Kurtki są podstawową częścią garderoby w okresie jesiennym. Jednak skąd wiedzieć, która będzie dla Ciebie odpowiednia? Na rynku dostępnych jest […]
Elektroniczny prezent dla fana muzyki
Elektroniczny prezent dla fana muzyki
Wybór prezentu bywa trudnym orzechem do zgryzienia. Dobrze jest, gdy wiemy, że obdarowany ma konkretne zainteresowania, np. jest melomanem. Kiedyś, […]