Jaki piec wybrać do swojej cukierni?

Piece cukiernicze i piekarnicze są przeznaczone do pieczenia, prażenia i gotowania różnych produktów. Produkty mogą być pieczone, prażone lub gotowane w różnych temperaturach przy użyciu systemów konwekcyjnych, promieniowania lub wymuszonego powietrza. Piece cukiernicze i piekarnicze są również wykorzystywane do suszenia żywności, takiej jak owoce i warzywa. Piec możesz kupić na stronie https://ibis.net.pl/product/piece-elektryczne-cukierniczo-piekarnicze/.

Budowa

Standardowy piekarnik wykonany jest z metalu ze szklanymi drzwiami, które pozwalają zobaczyć wnętrze piekarnika. Piec wykorzystuje ciepło konwekcyjne do równomiernego gotowania potraw. Wyposażony jest również we wskaźnik temperatury, który informuje o aktualnej temperaturze wewnątrz piekarnika, dzięki czemu w razie potrzeby można ją dostosować. Najczęściej spotykane rodzaje pieców cukierniczych i piekarniczych to:

  • Piece parowe – służą do częściowego wypieku produktów przed ich wykończeniem w innych urządzeniach. Mogą one pracować w trybie wsadowym lub ciągłym. Piece do parówek posiadają konwencjonalne elementy grzewcze, takie jak w zwykłych piekarnikach, ale posiadają również dodatkowe funkcje, takie jak obrotowe tace ułatwiające równomierne zarumienienie, systemy wtrysku pary oraz wiele stref temperaturowych.
  • Proofery – proofery zostały zaprojektowane specjalnie do garowania produktów drożdżowych, takich jak chleb i bułki, przed pieczeniem ich w innych urządzeniach. Proofery zazwyczaj wykorzystują technologię wymuszonego powietrza, która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła w całej komorze bez gorących punktów powodujących nadmierne garowanie lub nierównomierny rozwój ciasta z powodu twardych miejsc na powierzchni ciasta. Gorące powietrze krąży przez perforowaną podłogę, która tworzy turbulencje podczas unoszenia się w górę komory.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + jeden =