Produkcja żywności – jakie praktyki mają zapobiec dostaniu się niepożądanych rzeczy

W produkcji żywności zdarzały się przypadki, gdzie niepożądane rzeczy trafiały do jedzenia klientów. Za każdym razem wywołało to słuszne oburzenie. Ciała obce dostają się do produktów na różne sposoby. Jakie praktyki pomogą trwale wyeliminować takie przypadki? 

Produkty wykrywalne 

Często za dostawanie się niepożądanych rzeczy do pożywienia odpowiedzialni są pracownicy. Przez przypadek mogą im wypaść długopisy, odzież lub nawet noże. W przypadku niewielkich przedmiotów w rodzaju spinaczy może to być spore zagrożenie dla klienta. W celu unikania takich sytuacji powstawały produkty wykrywalne. Są one wykonane w taki sposób, że są automatycznie lokalizowane przez wykrywacz metali. Czepki wykrywalne, długopisy lub akcesoria produkcyjne opuszczą wtedy firmę jedynie w sposób kontrolowany. 

Kontrola produktu  

W firmach często funkcjonują pracownicy kontroli jakości. Ich celem jest porównywanie ze sobą produktów, gdzie te odstające od normy są usuwane z taśmy. Oko ludzkie jest jednak wadliwe, dlatego warto wspomóc się np. wagą. Produkty cięższe robią się wtedy podejrzliwe i należy je dokładniej sprawdzić – być może znajduje się tam ciało obce. W firmach coraz częściej stosuje się dodatkową kontrolę rentgenowską, która jest bezpieczna zarówno dla produktu, jak i otoczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × jeden =