Wybór najlepszego tłuszczu do smażenia czy jako dressing do sałatki to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Aby podjąć właściwą dla naszego zdrowia decyzję, warto najpierw zapoznać się z właściwościami każdego z tych produktów. Przydatna jest tutaj zasada, że do smażenia powinniśmy wybierać tłuszcze jednonienasycone, które są stabilniejsze i mają wyższą temperaturę dymienia. Co jeszcze należy brać pod uwagę?
Oleje roślinne wytłaczane są z nasion roślin oleistych, takich jak słonecznik, dynia czy winogrona. Oznacza to, że dostępnych jest sporo rodzajów, które możemy zakupić m.in. w https://oliwaimiod.com/. Z kolei oliwa wytwarzana jest wyłącznie z oliwek, które poddawane są tradycyjnej obróbce – rozdrabnianiu a następnie tłoczeniu. W tym przypadku mamy do czynienia z produktem pochodzącym z pierwszego lub któregoś z kolei tłoczenia. Zdecydowanie najlepszym wariantem są oliwy extra vergin.
W przypadku olei roślinnych, bardzo łatwo trafić na produkt niskiej jakości, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Problemem jest także nieumiejętne spożywanie poszczególnych rodzajów – niektóre można spożywać wyłącznie na zimno, o czym nie zawsze pamiętamy.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, oleje roślinne na równi z oliwą z oliwek mogą stanowić cenne źródło witamin oraz skutecznie urozmaicać posiłki. Aby jednak tak było, powinniśmy wybierać produkty najwyższej jakości i dokładnie zapoznawać się z warunkami przechowywania oraz zaleceniami dotyczącymi spożywania. Jeśli chodzi o dobroczynne wartości odżywcze, zarówno oliwa z oliwek, jak i dobrej jakości oleje roślinne mogą stanowić ich naturalne źródło.