Tradycyjna czarna kawa jest ulubionym napojem wielu dorosłych osób w Polsce – to od niej najczęściej zaczynamy dzień i to właśnie przy filiżance kawy relaksujemy się podczas przerwy w pracy. Czasem jednak warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i zamiast standardowych ziaren wybrać wersje aromatyzowane w różnych wariantach smakowych. Które z nich są szczególnie godne naszej uwagi?
Gorąca kawa aromatyzowana może być chwilą wyjątkowej przyjemności na co dzień, bez okazji, ale świetnie sprawdzi się także przy świątecznym stole lub gdy chcemy podarować komuś coś pysznego. Podana z chrupiącym ciasteczkiem z łatwością zastąpi deser, można ją także posłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub syropem daktylowym albo podać z mlekiem.
Na zimę doskonałą propozycją są kawy o nucie orzechowej, czekoladowej, karmelowej bądź waniliowej – rozgrzeją i wprowadzą w błogi nastrój. Gości możemy z kolei zachwycić filiżanką kawy o aromacie i smaku znanych i lubianych alkoholi. Tutaj szczególnym powodzeniem cieszy się kawa ajerkoniakowa bądź taka o smaku Irish cream, a więc tradycyjnej irlandzkiej kawy z dodatkiem kremowego likieru na whisky.
Znajdziemy także różnego rodzaju wersje okazjonalne – na Boże Narodzenie warto zaopatrzyć się w kawę piernikową lub o smaku korzennych ciasteczek, jesienią doskonała będzie kawa dyniowa, a wśród propozycji na lato znajdziemy lekkie warianty o smaku soczystych owoców, z których przygotujemy zarówno kawę na gorąco, jak i taką mrożoną.