Jakie smaki kaw aromatyzowanych warto spróbować?

Tradycyjna czarna kawa jest ulubionym napojem wielu dorosłych osób w Polsce – to od niej najczęściej zaczynamy dzień i to właśnie przy filiżance kawy relaksujemy się podczas przerwy w pracy. Czasem jednak warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i zamiast standardowych ziaren wybrać wersje aromatyzowane w różnych wariantach smakowych. Które z nich są szczególnie godne naszej uwagi?

Kawy ziarniste smakowe – na co dzień i na święta

Gorąca kawa aromatyzowana może być chwilą wyjątkowej przyjemności na co dzień, bez okazji, ale świetnie sprawdzi się także przy świątecznym stole lub gdy chcemy podarować komuś coś pysznego. Podana z chrupiącym ciasteczkiem z łatwością zastąpi deser, można ją także posłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub syropem daktylowym albo podać z mlekiem.

Na zimę doskonałą propozycją są kawy o nucie orzechowej, czekoladowej, karmelowej bądź waniliowej – rozgrzeją i wprowadzą w błogi nastrój. Gości możemy z kolei zachwycić filiżanką kawy o aromacie i smaku znanych i lubianych alkoholi. Tutaj szczególnym powodzeniem cieszy się kawa ajerkoniakowa bądź taka o smaku Irish cream, a więc tradycyjnej irlandzkiej kawy z dodatkiem kremowego likieru na whisky.

Znajdziemy także różnego rodzaju wersje okazjonalne – na Boże Narodzenie warto zaopatrzyć się w kawę piernikową lub o smaku korzennych ciasteczek, jesienią doskonała będzie kawa dyniowa, a wśród propozycji na lato znajdziemy lekkie warianty o smaku soczystych owoców, z których przygotujemy zarówno kawę na gorąco, jak i taką mrożoną.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 1 =