Jak przygotować ser z olejem lnianym?

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu przez tłoczenie na zimno. Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które występują w nim, w bardzo korzystnym stosunku. Jednak ich przyswajalność nie jest wysoka. Znana niemiecka chemiczka i aptekarka – dr Budwig odkryła, że łącząc biały ser z olejem lnianym otrzymamy pastę, która znacząco zwiększa wspomnianą przyswajalność.

Pasta dr Budwig

Jej podstawową wersję przygotujemy z poniższych składników:

  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego,
  • 125 g chudego białego sera,
  • 2 – 3 łyżki mleka lub kefiru.

Do blendera należy wlać olej i mleko lub kefir, włożyć część sera i rozdrobnić. Następnie dodać pozostały ser, przyprawy i dokończyć miksowanie. Powinna powstać masa o konsystencji serka homogenizowanego. Smak można modyfikować według uznania, dorzucając różne przyprawy, czy dodatki. Na przykład miód, wanilię cynamon, owoce albo też w wersji na ostro: czosnek, paprykę, cebulkę. Tak przygotowaną pastę, zwaną budwigową warto spożywać często, gdyż pozytywnie wpływa na nasz organizm. Działa antyoksydacyjnie, zapobiegając nowotworom. Przyśpiesza metabolizm, wspomaga układ krwionośny i serce, podnosi odporność. Ma też wpływ na skórę, zapobiegając jej starzeniu się. 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 17 =