Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu przez tłoczenie na zimno. Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które występują w nim, w bardzo korzystnym stosunku. Jednak ich przyswajalność nie jest wysoka. Znana niemiecka chemiczka i aptekarka – dr Budwig odkryła, że łącząc biały ser z olejem lnianym otrzymamy pastę, która znacząco zwiększa wspomnianą przyswajalność.
Jej podstawową wersję przygotujemy z poniższych składników:
Do blendera należy wlać olej i mleko lub kefir, włożyć część sera i rozdrobnić. Następnie dodać pozostały ser, przyprawy i dokończyć miksowanie. Powinna powstać masa o konsystencji serka homogenizowanego. Smak można modyfikować według uznania, dorzucając różne przyprawy, czy dodatki. Na przykład miód, wanilię cynamon, owoce albo też w wersji na ostro: czosnek, paprykę, cebulkę. Tak przygotowaną pastę, zwaną budwigową warto spożywać często, gdyż pozytywnie wpływa na nasz organizm. Działa antyoksydacyjnie, zapobiegając nowotworom. Przyśpiesza metabolizm, wspomaga układ krwionośny i serce, podnosi odporność. Ma też wpływ na skórę, zapobiegając jej starzeniu się.