Herbata – wyjątkowe źródło zdrowia

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Herbata służy zdrowiu, oczywiście o ile nie przesadzi się z jej ilością. Wykorzystywana regularnie, choć z umiarem, jako element zbilansowanej diety, posiada liczne pozytywne dla ludzkiego organizmu właściwości. Pożytki z aromatycznego naparu można odnieść niezależnie od barwy herbacianych liści.

Kwestia koloru

Na rynku dostępne są zarówno najpowszechniejsze herbaty czarne, jak i nieco bardziej niszowe  – ale zyskujące coraz więcej amatorów – zielone, czerwone i białe. Wszystkie pochodzą z tego samego krzewu herbacianego, jednak przeszły odmienny proces produkcji. Stąd wynikają różnice w ich wyglądzie, jak również w składzie chemicznym i walorach zdrowotnych. 

Czarna herbata powstaje wskutek fermentacji. Jest bogatym źródłem teiny, herbacianego odpowiednika kofeiny. Dodaje energii, pobudza, stymuluje pracę mózgu. Natomiast konsumowana w nadmiarze, zwłaszcza w późniejszej części dnia, może sprzyjać bezsenności. 

Zielona, czyli niefermentowana, zawiera mnóstwo polifenoli, zwłaszcza katechin, które jej czarna krewniaczka utraciła podczas fermentacji. Katechiny są silnymi antyutleniaczami, działają m.in. odmładzająco i bakteriobójczo. Zielonej herbacie przypisuje się potencjalne zdolności antynowotworowe – ponoć potrafi ona likwidować rakowe komórki. Poleca się ją także w roli wspomagacza diet odchudzających. Herbaciane katechiny przyspieszają metabolizm i ograniczają przyswajalność tłuszczu z pokarmów. 

Czerwona – znana pod nazwą Pu erh – to produkt fermentowany i długo dojrzewający. Musi odleżeć nieraz wiele lat, by nabrać typowych dla siebie cech. Jej charakterystyczny, nieco ziemisty smak nie każdemu przypada do gustu. Zwolennicy tzw. zdrowego stylu życia cenią tę odmianę herbaty jako skuteczny środek wspierający redukcję wagi, a także wpływający zbawiennie na wątrobę i cały układ pokarmowy. 

Białą herbatę wytwarza się z najmłodszych listków, w których jeszcze nie zdążyły wykształcić się zielone barwniki chlorofilowe. Jest to herbata delikatna, niemal bezbarwna, ma subtelny, słabo wyczuwalny smak i aromat. Obfituje w związki polifenolowe, toteż bywa traktowana jako naturalny specyfik pomagający zachować młodość i urodę. Koneserzy nazywają ją arystokratką wśród herbat.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zabezpieczyć aluminium przed korozją?
Jak zabezpieczyć aluminium przed korozją?
Aluminium stało się na tyle uniwersalnym materiałem, że obecnie praktycznie w każdej branży można spotkać wykonane z niego produkty. Trudno […]
Przeprowadzka – jak ją zorganizować?
Przeprowadzka – jak ją zorganizować?
Przeprowadzka nie musi wiązać się z ogromnym stresem i nieprzespanymi nocami. Chcąc uniknąć bólu głowy związanego z logistyką transportu, samodzielnym […]
Lakiery żelowe czy hybrydowe – które wybrać?
Lakiery żelowe czy hybrydowe – które wybrać?
Kobiety wizytówką są zadbane dłonie i paznokcie. Gdzie najlepiej o nie zadbać jak nie u kosmetyczki? Przecież ona zawsze dobrze […]