Herbata – wyjątkowe źródło zdrowia

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Herbata służy zdrowiu, oczywiście o ile nie przesadzi się z jej ilością. Wykorzystywana regularnie, choć z umiarem, jako element zbilansowanej diety, posiada liczne pozytywne dla ludzkiego organizmu właściwości. Pożytki z aromatycznego naparu można odnieść niezależnie od barwy herbacianych liści.

Kwestia koloru

Na rynku dostępne są zarówno najpowszechniejsze herbaty czarne, jak i nieco bardziej niszowe  – ale zyskujące coraz więcej amatorów – zielone, czerwone i białe. Wszystkie pochodzą z tego samego krzewu herbacianego, jednak przeszły odmienny proces produkcji. Stąd wynikają różnice w ich wyglądzie, jak również w składzie chemicznym i walorach zdrowotnych. 

Czarna herbata powstaje wskutek fermentacji. Jest bogatym źródłem teiny, herbacianego odpowiednika kofeiny. Dodaje energii, pobudza, stymuluje pracę mózgu. Natomiast konsumowana w nadmiarze, zwłaszcza w późniejszej części dnia, może sprzyjać bezsenności. 

Zielona, czyli niefermentowana, zawiera mnóstwo polifenoli, zwłaszcza katechin, które jej czarna krewniaczka utraciła podczas fermentacji. Katechiny są silnymi antyutleniaczami, działają m.in. odmładzająco i bakteriobójczo. Zielonej herbacie przypisuje się potencjalne zdolności antynowotworowe – ponoć potrafi ona likwidować rakowe komórki. Poleca się ją także w roli wspomagacza diet odchudzających. Herbaciane katechiny przyspieszają metabolizm i ograniczają przyswajalność tłuszczu z pokarmów. 

Czerwona – znana pod nazwą Pu erh – to produkt fermentowany i długo dojrzewający. Musi odleżeć nieraz wiele lat, by nabrać typowych dla siebie cech. Jej charakterystyczny, nieco ziemisty smak nie każdemu przypada do gustu. Zwolennicy tzw. zdrowego stylu życia cenią tę odmianę herbaty jako skuteczny środek wspierający redukcję wagi, a także wpływający zbawiennie na wątrobę i cały układ pokarmowy. 

Białą herbatę wytwarza się z najmłodszych listków, w których jeszcze nie zdążyły wykształcić się zielone barwniki chlorofilowe. Jest to herbata delikatna, niemal bezbarwna, ma subtelny, słabo wyczuwalny smak i aromat. Obfituje w związki polifenolowe, toteż bywa traktowana jako naturalny specyfik pomagający zachować młodość i urodę. Koneserzy nazywają ją arystokratką wśród herbat.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak należy czyścić firany?
Jak należy czyścić firany?
W wystroju wnętrza ważną rolę spełniają firany, ponieważ nie stanowią one jedynie ozdoby. Są one również praktycznym wyposażeniem, które chroni […]
Motoreduktor ślimakowy – jakie są jego zalety?
Motoreduktor ślimakowy – jakie są jego zalety?
Istnieje wiele różnych rodzajów silników, jednak my skupimy się na motoreduktorze ślimakowym. Jest to bardzo powszechny rodzaj silnika, który można […]
Jak wybrać odpowiednią drukarkę etykiet?
Jak wybrać odpowiednią drukarkę etykiet?
Samoprzylepne etykiety są bardzo przydatne zarówno w dużych, jak i małych przedsiębiorstwach. Wykorzystuje się je przede wszystkim do oznaczania produktów […]