Certyfikacja HACCP z GCS – gwarant niczym niezakłóconej produkcji żywności

Żywność i bezpieczeństwo, te dwa słowa zawsze powinny znajdować się obok siebie. Dla wszystkich producentów, a szczególnie dla tych, którzy zajmują się produkcją żywności, certyfikacja powinna stanowić priorytet absolutny. Certyfikat HACCP – GCS Quality to gwarancja stabilnej produkcji żywności oraz jej dystrybucji pozbawionej obaw.

HACCP, co powinniśmy przez to rozumieć?

Certyfikat HACCP – GCS Quality zapewnia zgodność z normami bezpieczeństwa, jak i jakości produkowanej żywności. To gwarancja dla klientów, że sprzedawane/ nabywane przez nich produkty, są bezpieczne, gdyż spełniają wszelkie normy.

Wpierw realizowana jest analiza procesów i procedur biznesowych, następnie odbywają się szkolenia z zakresu skutecznego ich wdrażania. Pracownicy zostają poinstruowani, w jaki sposób identyfikować potencjalne zagrożeń oraz jak należy je niwelować i działać w sposób prewencyjny.

Dlaczego każdy powinien być certyfikowany?

System indywidualnie wdrażany dla każdego zakładu produkcyjnego, niemal w zupełności wyłącza prawdopodobieństwo zaistnienia zagrożenia dla produkowanej żywności. Zaistniałe i niewyeliminowane mogą być tragiczne w skutkach na szerszą skalę.

Certyfikat HACCP – GCS Quality jest wymagany prawnie w przypadku firm zajmujących się produkcją gotowej do spożycia żywności. Dotyczy to również firm produkujących żywność na poczet sprzedaży detalicznej w punktach, takich jak supermarkety i hipermarkety.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × cztery =