Żywność i bezpieczeństwo, te dwa słowa zawsze powinny znajdować się obok siebie. Dla wszystkich producentów, a szczególnie dla tych, którzy zajmują się produkcją żywności, certyfikacja powinna stanowić priorytet absolutny. Certyfikat HACCP – GCS Quality to gwarancja stabilnej produkcji żywności oraz jej dystrybucji pozbawionej obaw.
Certyfikat HACCP – GCS Quality zapewnia zgodność z normami bezpieczeństwa, jak i jakości produkowanej żywności. To gwarancja dla klientów, że sprzedawane/ nabywane przez nich produkty, są bezpieczne, gdyż spełniają wszelkie normy.
Wpierw realizowana jest analiza procesów i procedur biznesowych, następnie odbywają się szkolenia z zakresu skutecznego ich wdrażania. Pracownicy zostają poinstruowani, w jaki sposób identyfikować potencjalne zagrożeń oraz jak należy je niwelować i działać w sposób prewencyjny.
System indywidualnie wdrażany dla każdego zakładu produkcyjnego, niemal w zupełności wyłącza prawdopodobieństwo zaistnienia zagrożenia dla produkowanej żywności. Zaistniałe i niewyeliminowane mogą być tragiczne w skutkach na szerszą skalę.
Certyfikat HACCP – GCS Quality jest wymagany prawnie w przypadku firm zajmujących się produkcją gotowej do spożycia żywności. Dotyczy to również firm produkujących żywność na poczet sprzedaży detalicznej w punktach, takich jak supermarkety i hipermarkety.