Odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji nie należy do zadań najłatwiejszych. Przede wszystkim dokonując zakupu musimy być pewni, jaką formę będzie przedstawiał nasz lokal oraz jakie menu będzie w nim przeważać – to pozwoli nam na stworzenie planu z odpowiednimi wytycznymi, dzięki czemu unikniemy zakupu przedmiotów oraz urządzeń zbędnych tematyce naszego lokalu.
Kuchnia gastronomiczna powinna być wyposażona przede wszystkim w urządzenia podstawowe umożliwiające nam wytworzenie oraz odpowiednie przechowanie produktów, a co za tym idzie, odpowiednie wydzielenie stref ich przygotowywania oraz zadbanie o miejsce przeznaczone na powstanie magazynu, chłodni, pomieszczenia socjalnego, toalet oraz powierzchni zamkniętej dla menadżera, gdzie odbywać się będzie codzienne liczenie utargu.
Kuchnia w restauracji musi być wyposażona zwłaszcza w odpowiednią ilość lodówek, zamrażarek, mikrofal, pieców, półek oraz szafek na przybory gastronomiczne, a także tematycznych urządzeń, dzięki którym będziemy mogli przygotowywać dania, z których słynie nasza kuchnia – na przykład zakup grilla elektrycznego i wydawanie grillowanych dań. W mniejszej gastronomii, czyli w wszelkiego rodzaju barach, fast-foodach niezbędnym i niezmiernie korzystnym urządzeniem okaże się maszyna do hot-dogów. Przyda się ona jednak tylko i wyłącznie, gdy nasze menu będzie odpowiadać formie szybkiego jedzenia, wtedy możemy dzięki niemu osiągnąć spore korzyści finansowe. Jednakże w restauracji maszyna do hot-dogów nie spełniłaby z pewnością związanych z nią oczekiwań.