Spożywanie sezamu – jakie ma korzyści zdrowotne?

Sezam jest jednym z najstarszych olejów używanych do celów kulinarnych i kosmetycznych. Jest używany od wieków w Indiach, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Nasiona rośliny sezamowej zawierają dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, które pomagają poprawić ogólny stan zdrowia.

Oto niektóre z korzyści płynących z sezamu:

Właściwości przeciwzapalne 

Olej sezamowy zawiera dużą ilość witaminy E, która jest znana z tego, że pomaga zapobiegać stanom zapalnym. Zawiera również wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-6, które mają również właściwości przeciwzapalne. Dlatego jest zalecany dla osób cierpiących na takie schorzenia jak zapalenie stawów, egzema czy łuszczyca. To również sprawia, że jest przydatny dla sportowców, którzy muszą utrzymać swoje stawy w zdrowiu, podczas gdy nadal ciężko ćwiczyć.

Obniża poziom cholesterolu 

Stwierdzono, że olej sezamowy obniża poziom cholesterolu u osób z wysokim cholesterolem. Czyni to poprzez zmniejszenie szybkości wchłaniania LDL lub „złego” cholesterolu w organizmie, który może powodować problemy z sercem, jeśli pozostawiony bez kontroli. Olej sezamowy pomaga również zapobiegać miażdżycy lub stwardnienie tętnic, które zwiększa ryzyko ataku serca lub udaru mózgu, jeśli pozostawione bez leczenia wystarczająco długo.

Jeśli chcesz korzystać z zalet jakie daje sezam, to koniecznie zainteresuj się zdrową przekąską jaką jest chałwa.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + dwadzieścia =