Produkcja kawy – z jakich etapów się ona składa?

Kawa jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez towarzystwa filiżanki ulubionej kawy. Ilu z nas jednak zastanawia się, jaką drogę przeszła zanim trafiła do naszych mieszkań? Zapewne niewielu. A szkoda, bo jest to droga długa i złożona, ale przy tym niezwykle ciekawa.

Etap I – zbiór i obróbka owoców

Początkowym etapem procesu produkcji kawy jest pozyskanie owoców kawowca oraz ich obróbka. W pierwszej kolejności dojrzałe owoce są zbierane z krzewów kawowych, uprawianych w tzw. pasie kawowym, obejmującym kraje Ameryki Środkowej, Południowej, Azji, Afryki i Oceanii. Następnie, w celu uniknięcia ich psucia, konieczne jest oddzielenie ziarna kawowego od miąższu, osnówki i łupiny. Odbywa się to – podobnie jak sam zbiór – z wykorzystaniem kilku metod, których dobór uzależniony jest głównie od regionu oraz rodzaju kawy.

Etap II – selekcja i leżakowanie ziaren

W kolejnym etapie następuje sortowanie ziaren, polegające na oddzieleniu wadliwych ziaren od tych o najwyższej jakości. Zaklasyfikowane do drugiej kategorii ziarna są umieszczane w specjalnie przygotowanych magazynach. Leżakują w nich przez okres około dwóch lat, a po tym czasie trafiają do producenta.

Etap III – palenie kawy (i ewentualne mielenie)

Na końcu drogi, jaką odbywa kawa, jest proces jej palenia (oraz w zależności od preferencji – mielenia). Warto na to zwrócić uwagę przy wyborze kawy, ponieważ, jak czytamy choćby na stronie https://mkfresh.pl/unikatowa-manufaktura, dzięki właściwemu prażeniu kawy wydobędziemy z ziaren ich esencję i szlachetność.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + szesnaście =