Podstawowe zasady otwierania win

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie, ponieważ charakteryzuje się niezwykłym aromatem i smakiem. Idealnie nadaje się ono do picia zarówno podczas uroczystych wydarzeń i imprez, jak i w trakcie zwykłych obiadów czy kolacji. W momencie podawania wina kluczowe znaczenie ma zawsze sposób jego otwierania, który musi być zgodny z konkretnymi zasadami. Zostaną one szczegółowo opisane w dalszej części artykułu.

Kilka przydatnych wskazówek

Aby prawidłowo otworzyć omawiany trunek, należy przede wszystkim posiadać dedykowany zestaw do wina. Składa się on zazwyczaj z niewielkiego nożyka, korkociągu oraz wysokiego kieliszka. Pierwszym krokiem jest zawsze delikatne usunięcie plastikowej folii otaczającej górną część szyjki butelki – najlepiej za pomocą wspomnianego nożyka. Następnie można przejść do odkorkowania wina. Pamiętajmy, aby śrubę korkociągu wbić w sam środek gumowego korka, bo dzięki temu stosunkowo łatwo uda się go wyjąć. Zalecana jest przy tym metoda dźwigni, czyli przytrzymywanie butelki jedną ręką i pociąganie za uchwyt drugą. Zwieńczeniem procesu jest wytarcie serwetką szyjki (zarówno od środka, jak i na zewnątrz), a także zweryfikowanie wyglądu oraz stanu korka.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co to są fermentory?
Co to są fermentory?
Fermentory są produktami niezbędnymi przy produkcji domowego alkoholu, w postaci piwa, wina czy nalewek wszelkiego rodzaju. Dzięki nim proces fermentacji […]
Czym są i do czego służą styczniki?
Czym są i do czego służą styczniki?
Urządzenia elektryczne zazwyczaj są skomplikowane, precyzyjne oraz niezwykle zaawansowane technicznie, a każde różni się zastosowaniem. Aparaty elektryczne, w tym łączniki, […]
Jak wybrać trwałą deskę do kitesurfingu?
Jak wybrać trwałą deskę do kitesurfingu?
Podstawą uprawiania kitesurfingu jest odpowiednia deska. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które różnią się od siebie podstawowymi parametrami. Inne […]