Sukces kawiarni w dużej mierze zależy od wystroju oraz jakości serwowanych kaw i deserów. Wystrój lokalu powinien być nowoczesny i zgodny z obowiązującymi trendami. Jakość kaw i deserów jest w ogromnym stopniu uzależniona od rodzaju zastosowanego sprzętu. W szanującej się kawiarni musi znaleźć się przede wszystkim profesjonalny ekspres do kawy.
Smakosze najbardziej cenią sobie kawę przygotowywaną w ekspresach kolbowych. Dobrym rozwiązaniem może być także zakup wysokiej klasy ekspresu automatycznego, w którym szybko przygotować można różne rodzaje napojów.
W związku z tym, że większość osób „je oczami”, należy zaopatrzyć się w przeszkloną witrynę cukierniczą, w której prezentowane będą serwowane ciasta. W dobrej kawiarni nie może także zabraknąć lodów. Niezbędnym urządzeniem będzie więc przestronna witryna do lodów, wraz z akcesoriami. W zależności od rodzaju oraz ilości serwowanych dań przydatne mogą być także naleśnikarki, czekoladziarki czy gofrownice.
Klienci kawiarni zwracają uwagę nie tylko na jakość, ale i wygląd serwowanych kaw i deserów, dlatego właściciel kawiarni musi zadbać o odpowiedni serwis oraz zastawę stołową. Każda kawa powinna być serwowana w inny sposób, więc ilość filiżanek i szklanek, więc ich ilość na wyposażeniu kawiarni jest spora.
Jeśli chodzi o zastawę, warto zaopatrzyć się np. w sztućce gerlach mango, które wyróżniają się nie tylko efektownym wyglądem, ale także dużą trwałością. Podobnie jak Gerlach Muza, które są dostępne na https://gastrohevi.pl/shop/Sztućce-i-noże,Sztućce-na-sztuki,Gerlach-Muza.
W kawiarni nie powinno również zabraknąć efektownych pucharków do lodów, które pozwolą zamienić zwykły lodowy deser w małe dzieło sztuki. Dobrym pomysłem jest także zakup wazonów i umieszczenie w nich świeżych kwiatów. Taki wystrój przyciąga klientów i wpływa na popularność kawiarni.