Zdrowe odżywianie zależy nie tylko od rodzaju i jakości produktów używanych do przyrządzania potraw, ale również od sposobu ich obróbki termicznej. Dla zachowania optymalnej diety ważne są też walory smakowe i poziom kaloryczności codziennych posiłków. Zatem warto mieć w domu odpowiednie naczynia ułatwiające przygotowywanie zdrowych i smacznych dań mięsnych lub wegetariańskich.
Dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce najlepsze są patelnie nieprzywierające. Ich używanie nie wymaga sporej ilości tłuszczu do smażenia kotletów, czy opiekania warzyw. Dzięki temu potrawy są mniej kaloryczne i nietuczące. Np. patelnie typu WOK znakomicie nadają się do sporządzania dań kuchni azjatyckiej.
W patelni głębokiej z pokrywką można dusić mięso przez dłuższy czas aż do miękkości, bez obawy o przypalenie. Do smażenia naleśników, omletów i jajek sadzonych warto wybrać te z niewysokimi ściankami. Dobrze jest kupować patelnie od sprawdzonych producentów.
Pokryte warstwą ceramiczną lub teflonową patelnie nieprzywierające rozgrzewają się równomiernie i długo utrzymują odpowiednią temperaturę. Można je postawić nawet na najmniejszym palniku kuchenki gazowej – to duża oszczędność energii. Powłoka non-stick nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i nie przypala produktów smażonych nawet całkowicie bez tłuszczu. Z użytej patelni łatwo jest usunąć pozostałości za pomocą miękkiej gąbki kuchennej i delikatnego detergentu. Niektóre rodzaje można myć nawet w automatycznej zmywarce. Wszystkie te właściwości znacznie ułatwiają pracę w kuchni.