Jak zostać operatorem żurawia budowlanego?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żurawie to maszyny niezbędne na każdej większej budowie. Umożliwiają one wykonywanie prac na znacznych wysokościach. Do tego, aby móc operować takimi urządzeniami niezbędne jest posiadanie stosownych kwalifikacji. Każdy, kto chciałby rozpocząć taką pracę powinien dowiedzieć się jak zdobyć stosowne uprawnienia.

Co potrzebne jest do tego, aby zostać operatorem żurawia?

Osoby pracujące na maszynach budowlanych, jakimi są żurawie wieżowe muszą cechować się odpowiedzialnością oraz opanowaniem. Bardzo ważna jest również odporność psychiczna oraz brak lęku wysokości. Operator musi także cieszyć się dobrym zdrowiem i nie chorować na przewlekłe schorzenia. Konieczne jest ukończenie kursu, podczas którego uczestnicy zapoznają się z budową, obsługą oraz kwestiami bezpiecznej pracy na wysokościach. Szkolenie IIŻ muszą ukończyć osoby, które chcą obsługiwać żurawie stacjonarne, przenośne oraz samojezdne. Kurs IŻ przeznaczony jest natomiast dla przyszłych operatorów żurawi wieżowych. Takie szkolenie obejmuje zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną. Zajęcia praktyczne mają na celu przede wszystkim zapoznać kursantów z tym, jak dokładnie wygląda praca jako operator żurawi budowlanych. Kwalifikacja kończy się egzaminem, który trzeba zdać, aby otrzymać uprawnienia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wygląda druk naklejek ?
Jak wygląda druk naklejek ?
Druk naklejek jest obok opakowań jednym z najczęstszych zleceń drukarskich na taką bazę produktów. Z racji tego, iż stosowane są […]
Torba bawełniana z logo firmy – przyciągnij klienta ekologicznym rozwiązaniem
Torba bawełniana z logo firmy – przyciągnij klienta ekologicznym rozwiązaniem
Bawełniana torba z logo firmy to znakomity produkt, mogący jednocześnie być doskonałym nośnikiem reklamy, a przy tym wspierać środowisko. Nadają […]
Co to są fermentory?
Co to są fermentory?
Fermentory są produktami niezbędnymi przy produkcji domowego alkoholu, w postaci piwa, wina czy nalewek wszelkiego rodzaju. Dzięki nim proces fermentacji […]