Przygotowując stół na wizytę gości trzeba zadbać o właściwe ułożenie naczyń oraz sztućców, a także eleganckie dekoracje. Uważa się, że takie nakrycie jest wyrazem szacunku dla gości i swego rodzaju podziękowaniem za przybycie. Każdy, kto planuje zaprosić gości na uroczysty obiad lub kolację powinien wiedzieć w jaki sposób przygotować nakrycia.
Na stół warto położyć elegancki obrus lub bieżnik. Świetnie prezentować się będzie także wazon z żywymi kwiatami. Trzeba pamiętać jednak, aby nie były one zbyt wysokie i nie zasłaniały osób siedzących naprzeciwko. Pod kolor obrusa trzeba także dobrać serwetki, które powinny znaleźć się przy nakryciu każdego gościa z lewej strony. Można je złożyć równo lub stworzyć z nich ciekawe kompozycje. Rozkładając zastawę trzeba pamiętać, że talerze muszą być rozłożone od największego do najmniejszego zgodnie z kolejnością serwowanych posiłków. Kieliszki należy ustawić od największego do najmniejszego rozpoczynając od środka talerza kierując się w prawą stronę. Podobna zasada dotyczy rozkładania sztućców. Po prawej stronie talerza powinny znaleźć się łyżki oraz noże skierowane ostrzem w jego kierunku. Nad talerzem powinny znaleźć się sztućce deserowe, takie jak widelczyki oraz łyżeczki. Bardzo elegancko wyglądają one umieszczone w specjalnych kieszonkach, które można znaleźć m.in. na stronie https://swiecedlagastronomii.pl/kategoria-produktu/kieszonki-na-sztucce/. Stół warto także ozdobić świeczkami umieszczonymi w świecznikach zabezpieczających przed kapaniem wosku.