Cydr to rodzaj delikatnego napoju alkoholowego, o orzeźwiającym, lekko kwaskowym smaku, docenianym zwłaszcza w letnie, upalne dni. Ostatnio coraz częściej po niego sięgamy, gdyż potrafi na przyjęciach zastąpić nawet szampana. Jest wytwarzany z soku jabłkowego, bez dodatku cukru. Prawdziwy cydr powinien mieć zawartość od 1,2% do 8,5% alkoholu. Powstaje poprzez fermentację soku owocowego, podobnie jak wino, jednak te dwa napoje różnią się obecnością bąbelków. Smak cydru jest uzależniony od rodzaju użytych do jego produkcji jabłek, stopnia ich dojrzałości i zawartości cukru w owocach. Wpływa też na niego pora roku, w której zebrane są owoce. Choć prawdziwy cydr normalnie jest wytwarzany z jabłek, to powstają też wariacje na temat tego napoju i dlatego można spotkać również cydr gruszkowy lub nawet pigwowy.
Choć cydr jest dużo mniej popularny od wielu innych, znanych trunków, to tradycja jego produkowania sięga w Polsce XV wieku. Obecnie sztukę tworzenia tego szlachetnego trunku odradza się, a sam napój ma coraz więcej amatorów. Aby powstał cydr musujący, aromatyczny i z dużą ilością bąbelków, należy odpowiednio wybrane jabłka rozdrobnić i wycisnąć z nich gotowy sok za pomocą prasy. Sok jabłkowy należy poddać fermentacji w specjalnie przeznaczonych do tego zbiornikach. Proces ten nie wymaga dodawania drożdży, ponieważ naturalne drożdże które znajdują się w skórkach owoców, doskonale sobie radzą. Gdy cukier zawarty w jabłkach pod wpływem drożdży zamieni się w alkohol, cydr jest gotowy do spożycia.