O zaletach spożywania soków i koktajli chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Duża zawartość składników odżywczych, sprawia że taka bomba witaminowa to solidny napój dla organizmu. Wysoka przyswajalność cennych składników sprawia, że koktajle są polecane praktycznie dla każdego. W dodatku można je w prosty i szybki sposób przygotować.
Do tej pory najpopularniejszym urządzeniem była sokowirówka. W tej chwili bardziej polecana przez dietetyków i mistrzów kuchennych jest wyciskarka wolnoobrotowa. Bardzo dokładnie wyciska soki z owoców i warzyw, a przy tym zachowuje wszystkie zawarte w nich witaminy. W porównaniu do soku z sokowirówki tutaj sok jest gęstszy i zawiera więcej błonnika. Po za tym można nią wyciskać soki także z roślin zielonych (np. z natki pietruszki) lub wcześniej namoczonych orzechów.
Wyciskarki można podzielić na:
– poziome – czasem pełniące także funkcję maszynek do mielenia
– pionowe – o mniejszych bardziej kompaktowych wymiarach
– wyciskarki do cytrusów – elektroniczne lub ręczne. Są tańsze i przeznaczone specjalnie do owoców cytrusowych
W przypadku braku specjalnego urządzenia można także wykorzystać blender kuchenny. Jest bardziej uniwersalny, gdyż ma szersze zastosowanie niż wyciskarka. Można go użyć do zmiksowania warzyw w zupie, zrobienia sosu czy innych potraw. Niestety nie zachowuje aż tylu składników odżywczych co urządzenia specjalnie przystosowane do robienia soków i koktajli.