Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Odpoczynek w ogrodzie i na tarasie – jakie akcesoria mogą się przydać
Odpoczynek w ogrodzie i na tarasie – jakie akcesoria mogą się przydać
Odpoczynek w ogrodzie to dla wielu z nas kojąca nerwy chwila, której oddajemy się przeważnie w ciepłe, letnie dni. We […]
Elegancja w szczególe – czyli jakie dodatki zawsze warto mieć
Elegancja w szczególe – czyli jakie dodatki zawsze warto mieć
Wszelkie dodatki to niezwykle ważne elementy w szafie kobiety, potrafią bowiem podrasować każdą stylizację. To właśnie w akcesoriach dobrej jakości […]
Korzystanie z przewozów osobowych – zalety
Korzystanie z przewozów osobowych – zalety
Jeśli jedziesz od czasu do czasu na terytorium innego kraju na przykład Niemiec lub innego państwa w celu odwiedzenia rodziny […]