Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Życie po śmierci – książki poruszające ten temat
Życie po śmierci – książki poruszające ten temat
Śmierć to bardzo popularny motyw literacki, który znaleźć można już w pierwszych dziełach. Od wieków ludzie zastanawiają się, co czeka […]
Rodzaje opakowań i ich zastosowanie
Rodzaje opakowań i ich zastosowanie
W wielu branżach popularyzowane są ekologiczne trendy. Znakomitym przykładem są opakowania tekturowe, które mają zastosowanie w różnych sektorach przemysłu. Takie […]
Łóżko, czyli najważniejszy element sypialni – które będzie najlepsze?
Łóżko, czyli najważniejszy element sypialni – które będzie najlepsze?
Ilość łóżek, które są w ofercie sklepów zarówno stacjonarnych, jak i internetowych jest ogromna. Kiedy stoimy przed zamiarem kupna tego […]