Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak działa chłodnica w pojazdach?
Jak działa chłodnica w pojazdach?
Chłodnica jest bardzo ważnym elementem każdego pojazdu. Będąca wymiennikiem ciepła chłodnica wózki widłowe, czy też każde inne pojazdy posiadające silnik […]
Kto i jak może wypożyczyć samochód?
Kto i jak może wypożyczyć samochód?
Wypożyczanie samochodu to coraz popularniejsza metoda zwiedzania czy dojazdu na lotnisko. Jednak wiele osób przed pierwszym wypożyczeniem auta zadaje sobie […]
Jak wybrać odpowiednie biuro podatkowe?
Jak wybrać odpowiednie biuro podatkowe?
Wybór odpowiedniego biura podatkowego to poważna decyzja. Jeśli wybierzesz złe biuro, możesz w końcu zapłacić więcej niż trzeba za swoje […]