Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Transport dla warszawskiej firmy
Transport dla warszawskiej firmy
Usługi logistyczne towarzyszą działalności wielu firm. Niektóre, największe na rynku, decydują się nawet na założenie własnego oddziału transportowego. Czasami jednak […]
Wózki widłowe – w jaki sposób sprawdza się ich stan techniczny
Wózki widłowe – w jaki sposób sprawdza się ich stan techniczny
Na rynku działa wiele firm produkcyjnych, które na co dzień korzystają z rozmaitych maszyn i urządzeń, pomocnych przy realizacji wielu […]
Sposoby podróży za granicę
Sposoby podróży za granicę
Wybierając się za granicę, niewątpliwie trzeba dokonać wyboru środku transportu, który będzie najbardziej odpowiedni i opłacalny. Opcji jest kilka i […]