Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co należy wiedzieć o hodowli trzody chlewnej?
Co należy wiedzieć o hodowli trzody chlewnej?
Hodowla trzody chlewnej wymaga doskonałego wyposażenia, aby w ten sposób zapewnić jak najlepsze warunki bytowe dla zwierząt. Konieczne jest w […]
Meble do salonu, które zawsze są funkcjonalne
Meble do salonu, które zawsze są funkcjonalne
Salon to najpopularniejsze miejsce w całym domu. Tam, poza kuchnią, domownicy spędzają ze sobą najwięcej czasu, oglądając wspólnie telewizję, siedząc […]
Na co zwrócić uwagę wybierając kalosze dla dziecka?
Na co zwrócić uwagę wybierając kalosze dla dziecka?
Dzieci uwielbiają się bawić nawet wtedy, gdy pogoda za oknem nie zachęca szczególnie do szaleństw na dworze. Dla dziecka, które […]