Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Ogrodowe zabawy dla dzieci
Ogrodowe zabawy dla dzieci
Nie od dziś wiadomo, że aktywność ruchowa musi być obecna w życiu każdego człowieka. Wspomaga ona rozwój organizmu, stymuluje go […]
Jaki opał kupić przed zimą?
Jaki opał kupić przed zimą?
Zalety palenia ekogroszkiem Wraz z zakończeniem się sezonu letniego wiele osób zastanawia się, jaki opał najlepiej kupić przed zimą. W […]
Dla kogo praca z osobami chorymi i niepełnosprawnymi?
Dla kogo praca z osobami chorymi i niepełnosprawnymi?
Praca z osobami chorymi, z niepełnosprawnością jest bardzo trudna, ale daje sporo satysfakcji. Predysponowane do tego typu pracy są przede […]