Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak przebiega postępowanie egzekucyjne?
Jak przebiega postępowanie egzekucyjne?
Postępowanie egzekucyjne to zbiór specjalnych przepisów prawa, które wchodzą w skład postępowania cywilnego, zmierzającego do wypełnienia obowiązków oraz praw przez […]
Komputery, czy laptopy – co lepsze?
Komputery, czy laptopy – co lepsze?
Na rynku technologicznym mamy dwa główne typy komputerów – komputery stacjonarne oraz laptopy. Różnią się one jednak ceną oraz przeznaczeniem. […]
Sznurek – jego skuteczne zastosowanie w gospodarstwie
Sznurek – jego skuteczne zastosowanie w gospodarstwie
Każdy posiadacz gospodarstwa rolnego powinien zdawać sobie sprawę, iż są rzeczy, bez których absolutnie nie można się obejść. Choć o […]