Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Z jakich materiałów są tworzone ramy do obrazów?
Z jakich materiałów są tworzone ramy do obrazów?
Malowidła i plakaty umieszczane w przestrzeniach domowych mówią wiele o jego mieszkańcach oraz nadają pomieszczeniom osobliwego charakteru. Każdy obraz wymaga […]
Co zrobić, gdy zabieg leczniczy został wykonany bez zgody pacjenta?
Co zrobić, gdy zabieg leczniczy został wykonany bez zgody pacjenta?
Konieczność poddawania się operacjom i zabiegom nie jest przyjemnym doświadczeniem. Dzieje się tak, nie tylko z uwagi na sam fakt […]
Akumulator samochodowy – jakie ma zadania?
Akumulator samochodowy – jakie ma zadania?
Akumulator samochodowy jest jedną z najważniejszych części Twojego pojazdu. Zapewnia on zasilanie wszystkich elementów elektrycznych i akcesoriów Twojego samochodu, w […]