Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Podział elewacji
Podział elewacji
Elewacja – “twarz” budynku Zewnętrzna powierzchnia ścian budynku razem ze wszystkimi elementami, które się na niej znajdują nosi miano elewacji. […]
Jak zbudowana jest drukarka 3D?
Jak zbudowana jest drukarka 3D?
Drukarki 3D działają poprzez tworzenie obiektu warstwa po warstwie. Istnieje wiele różnych technologii, które można wykorzystać do osiągnięcia tego celu, […]
Jaki sprzęt jest niezbędny na magazynie?
Jaki sprzęt jest niezbędny na magazynie?
Maszyny i sprzęty w magazynach mają za zadanie zwiększyć wydajność procesów, odciążyć pracowników oraz zagwarantować ograniczenia strat w towarze. Do […]