Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zabiegi twarzy, które możemy wykonać u kosmetyczki
Zabiegi twarzy, które możemy wykonać u kosmetyczki
O swoją urodę można dbać na wiele sposobów. Prowadzenie zdrowego trybu życia, stosowanie kosmetyków dopasowanych do potrzeb cery oraz unikanie […]
Farby do wnętrz dobrej jakości – jak wybrać?
Farby do wnętrz dobrej jakości – jak wybrać?
Jednym z etapów wieńczących prace wykończeniowe w nowym domu jest zawsze malowanie ścian. Doskonale nadają się do tego przede wszystkim […]
Sala konferencyjna w firmie – Jaka powinna być?
Sala konferencyjna w firmie – Jaka powinna być?
Sala konferencyjna to miejsce do dyskusji, burzy mózgów i podejmowania decyzji. Jest to miejsce, w którym cały zespół może się […]