Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Alternatywa dla zasłon w Twoim domu
Alternatywa dla zasłon w Twoim domu
Podstawowymi osłonami okiennymi stosowanym powszechnie w polskich domach są klasyczne zasłony. Pozwalają one skutecznie ograniczyć nadmierne nasłonecznienie w pomieszczeniach, ale […]
Jaki zabezpieczenia powinny znaleźć się na parkingu firmowym?
Jaki zabezpieczenia powinny znaleźć się na parkingu firmowym?
Parking firmowy to świetne miejsce na założenie systemu monitoringu, ponieważ jest tam dużo ruchu i aktywności. Jest to również dobre […]
Najnowsze trendy w makijażu ślubnym
Najnowsze trendy w makijażu ślubnym
Jaki makijaż wybrać na ślub? Wiadomo, że każda panna młoda chce tego dnia wyglądać olśniewająco. Najbezpieczniej jest w tym celu […]