Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Nowoczesne metody rehabilitacji
Nowoczesne metody rehabilitacji
Właściwa opieka rehabilitacyjna i fizjoterapeutyczna jest niezbędna przy wielu schorzeniach i urazach, głównie ortopedycznych, neurologicznych oraz w ogólnych problemach z […]
Jakie składniki powinna zawierać dobra karma dla psów?
Jakie składniki powinna zawierać dobra karma dla psów?
Karma, którą podajemy naszemu psu ma ogromny wpływ na jego prawidłowy rozwój oraz zdrowie. Z tego właśnie względu powinniśmy przykładać […]
Do czego służą mikrosilniki stomatologiczne?
Do czego służą mikrosilniki stomatologiczne?
Mikrosilniki stomatologiczne to narzędzia służące do usuwania miękkich osadów z zębów. Zazwyczaj stosuje się je w połączeniu z dentystycznymi skalerami […]