Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak przygotować grób na dzień Wszystkich Świętych?
Jak przygotować grób na dzień Wszystkich Świętych?
Dzień Wszystkich Świętych to w polskim kalendarzu szczególnie ważna data. Odwiedzamy bowiem wówczas groby swoich zmarłych bliskich, podkreślając tym samym […]
Displaye reklamowe i ich zastosowanie w farmacji
Displaye reklamowe i ich zastosowanie w farmacji
Farmacja to jedna z najszybciej rozwijających się branż. Świadomość wielu osób dotycząca zdrowia sprawia bowiem, że konsumenci chętnie sięgają po […]
Potrawy do przygotowania w brytfannie i garnkach żeliwnych
Potrawy do przygotowania w brytfannie i garnkach żeliwnych
Garnki żeliwne i brytfanny wracają do łask i coraz częściej pojawiają się w kuchniach. Mają uniwersalne zastosowanie. Nadają się do […]