Jakie wino serwować do mięs?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy, w których główną rolę odgrywa mięso często goszczą na stołach. Warto je podawać w towarzystwie wina, gdyż zaostrza ono smak i dodaje aromatu. Pamiętajmy jednak, że różne wina odmiennie komponują się z poszczególnymi rodzajami mięsa. Podstawowa zasada głosi, że białe pasują do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny.  

Przestrzeganie zasad uchroni nas przed błędami

Białe i różowe wina (słodkie, półsłodkie i półwytrawne) doskonale współgrają z białym mięsem, cielęciną, rybami i delikatnymi wędlinami, zwłaszcza jeśli są schłodzone do ok. 10 stopni. Z kolei do cięższych mięs czerwonych (np. wołowiny albo polędwicy wieprzowej) należy podawać czerwone wina wytrawne. Jeśli zaś chodzi o wina do kurczaka, który chyba najczęściej pojawia się na polskich stołach, to zalecane są głównie lekkie i delikatnie musujące gatunki białe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Małe urządzenie, dzięki któremu będziesz miał wielkie płuca
Małe urządzenie, dzięki któremu będziesz miał wielkie płuca
Mięśnie oddechowe są jednymi z najbardziej istotnych dla całego naszego ciała. Odpowiadają za to, jak się czujemy, zwłaszcza podczas większej […]
Czym jest mezoterapia igłowa?
Czym jest mezoterapia igłowa?
Mezoterapia igłowa jest mało inwazyjnym zabiegiem w leczeniu rozstępów i cellulitu. Zabieg ten polega na wstrzykiwaniu mieszaniny witamin i składników […]
Na jakie elementy zwrócić uwagę wybierając fotel do swojego biurka?
Na jakie elementy zwrócić uwagę wybierając fotel do swojego biurka?
Osoby pracujące na co dzień przy biurku powinny koniecznie zaopatrzyć się w odpowiedni fotel. Musi on być wykonany z tworzyw […]