HACCP dla gastronomii – na czym to polega i dlaczego jest konieczne?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Szkolenie HACCP to system funkcjonujący już od lat i przyczynił się do tego, że udajemy się ze spokojem do restauracji, aby zjeść posiłek, który jest zdrowy i smaczny.

Szkolenie HACCP, z czego się składa?

Obejmuje zakres przeprowadzania oceny przedsiębiorstwa w celu ustalenia, czy podczas procesów produkcyjnych lub magazynowych mogą wystąpić potencjalne zagrożenia. Szkolenia haccp dla gastronomii odbywają się zazwyczaj na początku działalności organizacji, aby zapewnić, że wszyscy pracownicy wiedzą, co mają robić w sytuacji kontaktu z żywnością niezdatną do spożycia.

Ukończenie szkolenia równa się uzyskaniem certyfikatu, które poświadcza, że dana działalność kontroluje stan żywności, wie, w jaki sposób utylizować żywność zakażoną lub niezdatną do spożycia oraz dba o najwyższą jakość oferowanych produktów spożywczych.

Szkolenie HACCP składa się z kilku kluczowych kroków:

1. Identyfikacja zagrożenia związanego z produktami;

2. oszacowanie ryzyka związanego z tymi zagrożeniami

3. ustanowienie krytycznych punktów kontroli (CCP) na podstawie oceny ryzyka;

4. podjęcie działań korygujących w przypadku przekroczenia CL lub wystąpienia innych odchyleń w CCP.

Dlaczego szkolenie HACCP jest istotne?

System szkoleń haccp dla gastronomii jest stosowany przez przemysł spożywczy w celu zapewnienia, że produkowana i sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna do spożycia. Osoby przeszkolone zdają sobie sprawę jak wielkie znaczenie ma HACCP, czyli Hazard Analysis Critical Control Points. Gdybyśmy ignorowali przyjęte założenia, spotykalibyśmy się z pożywieniem, które bezpośrednio zagrażać mogłoby naszemu życiu.

 

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Maszyny chłodnicze – w jakich dziedzinach usługowo-przemysłowych mogą okazać się niezbędne?
Maszyny chłodnicze – w jakich dziedzinach usługowo-przemysłowych mogą okazać się niezbędne?
Współcześnie w bardzo wielu miejscach wykorzystywane są nowoczesne urządzenia chłodnicze. Zaliczamy do nich wszelkie konstrukcje, które służą do przechowywania rozmaitych […]
Jakie zalety przemawiają za stosowaniem rękawic jednorazowych?
Jakie zalety przemawiają za stosowaniem rękawic jednorazowych?
Jednorazowe rękawiczki są przede wszystkim kojarzone z zawodami medycznymi. Stanowią niezbędne wyposażenie laboratoriów, gabinetów lekarskich i diagnostycznych. Są również wymagane […]
Jakie muzea warto odwiedzić w Warszawie?
Jakie muzea warto odwiedzić w Warszawie?
Warszawa to nie tylko oficjalna ale też kulturalna stolica Polski. Odbywa się tu wiele imprez cyklicznych, miasto pełne jest także […]