Szkolenie HACCP to system funkcjonujący już od lat i przyczynił się do tego, że udajemy się ze spokojem do restauracji, aby zjeść posiłek, który jest zdrowy i smaczny.
Obejmuje zakres przeprowadzania oceny przedsiębiorstwa w celu ustalenia, czy podczas procesów produkcyjnych lub magazynowych mogą wystąpić potencjalne zagrożenia. Szkolenia haccp dla gastronomii odbywają się zazwyczaj na początku działalności organizacji, aby zapewnić, że wszyscy pracownicy wiedzą, co mają robić w sytuacji kontaktu z żywnością niezdatną do spożycia.
Ukończenie szkolenia równa się uzyskaniem certyfikatu, które poświadcza, że dana działalność kontroluje stan żywności, wie, w jaki sposób utylizować żywność zakażoną lub niezdatną do spożycia oraz dba o najwyższą jakość oferowanych produktów spożywczych.
1. Identyfikacja zagrożenia związanego z produktami;
2. oszacowanie ryzyka związanego z tymi zagrożeniami
3. ustanowienie krytycznych punktów kontroli (CCP) na podstawie oceny ryzyka;
4. podjęcie działań korygujących w przypadku przekroczenia CL lub wystąpienia innych odchyleń w CCP.
System szkoleń haccp dla gastronomii jest stosowany przez przemysł spożywczy w celu zapewnienia, że produkowana i sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna do spożycia. Osoby przeszkolone zdają sobie sprawę jak wielkie znaczenie ma HACCP, czyli Hazard Analysis Critical Control Points. Gdybyśmy ignorowali przyjęte założenia, spotykalibyśmy się z pożywieniem, które bezpośrednio zagrażać mogłoby naszemu życiu.