Dyfuzory talerzowe – gdzie się ich używa?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Napowietrzanie drobnopęcherzykowe ścieków i wody jest wykorzystywane w wielu miejscach. Polega ono na dostarczaniu do cieczy dużych ilości tlenu. Proces ten sprzyja oczyszczaniu wody i zapobiega rozwojowi glonów. Tlen jest również niezbędnym składnikiem służącym do rozkładu ścieków. Aby dostarczyć duże ilości tego pierwiastka, wykorzystuje się dyfuzory talerzowe. Urządzenia te produkują również niewielkie pęcherzyki powietrza, które dokładnie mieszają ciecz lub ścieki.

Jak dbać o wodę w stawach?

Wizytówką zaniedbanych oczek wodnych są obecne na powierzchni zbiornika glony. Organizmy te blokują dopływ światła do stawu, co uniemożliwia rozwój roślinności, czy ryb. Zastosowanie w takim miejscu dyfuzorów przyczyni się do poprawy jakości wody w zbiorniku. Urządzenia sprawdzą się również w różnego rodzaju oczyszczalniach ścieków, również przydomowych. Umożliwiają one bowiem rozkład nieczystości z udziałem bakterii tlenowych. Dyfuzory charakteryzują się wydajnością oraz energooszczędnością. Są nie tylko urządzeniami ekologicznymi, ale również pozwalają zaoszczędzić dużo pieniędzy na oczyszczaniu ścieków, czy wody. Z tego powodu, dyfuzory zyskują na popularności i są coraz chętniej montowane. Można je stosować zarówno w nowo powstałych obiektach, jak i w modernizowanych oczyszczalniach, czy stacjach uzdatniania wody.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Prześcieradło prześcieradłu nierówne!
Prześcieradło prześcieradłu nierówne!
Mówi się, że nie można kupić dobrego snu. Jest to czysta prawda. Niemniej jednak, posługując się pieniędzmi możemy sprawić, że […]
Stylowe akcenty w ubiorze – kolorowe skarpetki
Stylowe akcenty w ubiorze – kolorowe skarpetki
Czasem warto przełamać powtarzalną codzienność odrobiną czegoś niezwykłego. Do umilenia dnia nie potrzeba przecież wiele, a każdy poranek stanowi nową […]
Produkcja żywności – jakie praktyki mają zapobiec dostaniu się niepożądanych rzeczy
Produkcja żywności – jakie praktyki mają zapobiec dostaniu się niepożądanych rzeczy
W produkcji żywności zdarzały się przypadki, gdzie niepożądane rzeczy trafiały do jedzenia klientów. Za każdym razem wywołało to słuszne oburzenie. […]