W porze wiosenno-letniej biesiadowanie na świeżym powietrzu z rodziną lub przyjaciółmi jest częstą formą rozrywki. Zazwyczaj robi się to przy grillu albo tradycyjnym palenisku. Posiadając tego typu konstrukcje, warto zaopatrzyć się dodatkowo w szereg przydatnych akcesoriów, które w znacznym stopniu ułatwią przygotowywanie aromatycznych potraw. Godna polecenia jest m.in. specjalna patelnia na ognisko wykonana z solidnej stali zimnowalcowej i osadzona na trzech stabilnych nogach.
Podstawowym dodatkiem do grilla oraz paleniska jest wspomniana już patelnia. Oprócz standardowego modelu zabudowanego mamy również do wyboru wersję z charakterystycznymi dziurkami pod spodem, która jest przeznaczona stricte do przyrządzania rozmaitych pizz. Świetną alternatywę stanowi brytfanna z otworkami po bokach. Na rynku znajdziemy też inne naczynia idealnie nadające się na palenisko – mowa tutaj w szczególności o żeliwnych kociołkach zawieszonych na trójnożnym stojaku, przystosowanych do przygotowywania dań typowo jednogarnkowych (zupy, gulasze, pieczonki, bigos itp.).
Oprócz tego zaleca się kupienie:
– zestawu rusztów – zrobimy na nich np. szaszłyki mięsne i warzywne, kiełbaski, rybę
– kołowrotka przeznaczonego do pracy z kotłem żeliwnym – solidny model stalowy znajdziemy na https://es-er.pl/kolowrotek_do_grilla,491334,3.html
– półeczek i szuflad do grilla – umożliwiają wygodne przechowywanie produktów spożywczych
– narzędzi do obracania i krojenia mięs – m.in. łopatek, uchwytów, widelców, szczypiec, noży, szpikulców
– pędzla do smarowania oliwą albo marynatą
– stojaka do opiekania żeberek i podudzi
– termometru do weryfikowania temperatury przyrządzanych potraw