Smaki Indii

Kuchnia indyjska oferuje możliwie jak najwięcej aspektów, jest tak różnorodna, że każdy znajdzie coś dla swojego podniebienia. Ich składnikami  są inne produkty spożywcze niż w Europie oraz specyficzne przyprawy, które dają niepowtarzalny aromat. Dzięki temu właśnie kuchnia indyjska najbardziej zasłynęła. W zależności od regionu potrawy kulinarne różnią się od siebie, ponieważ Indie są podzielone kulturowo. W różnych częściach kraju hindusi spożywają na przykład inne mięso. Kuchnia zachodu to inaczej kuchnia bombajska, z której znana jest kaczka po bombajsku. Kuchnia na północy oferuje potrawy z mięsa baraniego albo koziny, jest to głównie kuchnia muzułmańska.

Typowe składniki

Jednak w kuchni południa istnieje zakaz jedzenia wołowiny, w tej części kraju króluje jedzenie wegetariański. Standardowym jedzeniem w kuchni wschodu, określoną również jako kuchnie bengalską są smażone placki, chlebki, ryż oraz ryby. Zwyczajny posiłek hinduski składa się zazwyczaj z trzech dań, obowiązkowo z ryżem albo soczewicą. Na specjalne uroczystości z okazji święta jest zwiększana liczba posiłków, również zawierają więcej mięsa albo ryb niż zwykle. Indyjskie jedzenie z reguły jest bardzo ostre, górują przyprawy takie jak imbir, kurkuma, garam masala, pieprz cayenne oraz kmin indyjski. 

Potrawy, które warto spróbować to m.in.:

Pierożki samosa to najbardziej znana przekąska, zazwyczaj są robione z warzywami, ale również i z mięsem. Następnie zostają smażone na gorącym oleju.

Phal ka pakora, czyli smażone owoce w cieście.

Pani puri popularne jedzenie w Indiach, najczęściej spotykane na ulicy. Są to placuszki robione z mąki oraz faszerowane warzywami.

Laddu znane jako rodzaj słodyczy, zrobione są z puree z ciecierzycy i następnie oblane słodkim syropem.

Dal – inaczej warzywa strączkowe, natomiast nazwa przyjęta jest jako zupa z soczewicy

Naan, płaski chlebek drożdżowy tworzony z białej mąki. Powszechny jest w kuchni kaszmirskiej.

Sztuka przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej została przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mistrzowie kuchni byli uczeni swoich specjalizacji w dokładny sposób. Współcześnie możemy dzielić się nawzajem przepisami, a nawet próbować różnych kuchni w swoim domu. Jest to niebywale wygodne, że możemy korzystać z takich dóbr. Najlepiej jednak wybrać się do restauracji i spróbować jedzenia wykonywanego przez mistrza. Można wtedy poczuć chwile magii i zatracić się przez ułamek sekundy w tej nadzwyczajnej kuchni. Pomimo różnic kulturowych, można odnaleźć bogatą gamę smaków, którą sugerują nam Indie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 4 =