Smaki Indii

Kuchnia indyjska oferuje możliwie jak najwięcej aspektów, jest tak różnorodna, że każdy znajdzie coś dla swojego podniebienia. Ich składnikami  są inne produkty spożywcze niż w Europie oraz specyficzne przyprawy, które dają niepowtarzalny aromat. Dzięki temu właśnie kuchnia indyjska najbardziej zasłynęła. W zależności od regionu potrawy kulinarne różnią się od siebie, ponieważ Indie są podzielone kulturowo. W różnych częściach kraju hindusi spożywają na przykład inne mięso. Kuchnia zachodu to inaczej kuchnia bombajska, z której znana jest kaczka po bombajsku. Kuchnia na północy oferuje potrawy z mięsa baraniego albo koziny, jest to głównie kuchnia muzułmańska.

Typowe składniki

Jednak w kuchni południa istnieje zakaz jedzenia wołowiny, w tej części kraju króluje jedzenie wegetariański. Standardowym jedzeniem w kuchni wschodu, określoną również jako kuchnie bengalską są smażone placki, chlebki, ryż oraz ryby. Zwyczajny posiłek hinduski składa się zazwyczaj z trzech dań, obowiązkowo z ryżem albo soczewicą. Na specjalne uroczystości z okazji święta jest zwiększana liczba posiłków, również zawierają więcej mięsa albo ryb niż zwykle. Indyjskie jedzenie z reguły jest bardzo ostre, górują przyprawy takie jak imbir, kurkuma, garam masala, pieprz cayenne oraz kmin indyjski. 

Potrawy, które warto spróbować to m.in.:

Pierożki samosa to najbardziej znana przekąska, zazwyczaj są robione z warzywami, ale również i z mięsem. Następnie zostają smażone na gorącym oleju.

Phal ka pakora, czyli smażone owoce w cieście.

Pani puri popularne jedzenie w Indiach, najczęściej spotykane na ulicy. Są to placuszki robione z mąki oraz faszerowane warzywami.

Laddu znane jako rodzaj słodyczy, zrobione są z puree z ciecierzycy i następnie oblane słodkim syropem.

Dal – inaczej warzywa strączkowe, natomiast nazwa przyjęta jest jako zupa z soczewicy

Naan, płaski chlebek drożdżowy tworzony z białej mąki. Powszechny jest w kuchni kaszmirskiej.

Sztuka przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej została przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mistrzowie kuchni byli uczeni swoich specjalizacji w dokładny sposób. Współcześnie możemy dzielić się nawzajem przepisami, a nawet próbować różnych kuchni w swoim domu. Jest to niebywale wygodne, że możemy korzystać z takich dóbr. Najlepiej jednak wybrać się do restauracji i spróbować jedzenia wykonywanego przez mistrza. Można wtedy poczuć chwile magii i zatracić się przez ułamek sekundy w tej nadzwyczajnej kuchni. Pomimo różnic kulturowych, można odnaleźć bogatą gamę smaków, którą sugerują nam Indie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 5 =