Potrawy do przygotowania w brytfannie i garnkach żeliwnych

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Garnki żeliwne i brytfanny wracają do łask i coraz częściej pojawiają się w kuchniach. Mają uniwersalne zastosowanie. Nadają się do gotowania, pieczenia i duszenia różnych potraw. Warto również podkreślić, że tego typu naczynia są wytrzymałe znacznie bardziej niż nowoczesne garnki. Świetnie sprawdzą się w kuchni, w której każdego dnia przyrządza się potrawy.

Brytfanny

Brytfanny to głębokie naczynia z przykrywkami, które wręcz idealnie nadają się do duszenia na ogniu i pieczenia w piekarniku. Jeśli wybieramy brytfannę emaliowaną, można przyrządzać w niej również kwaśne dania.

Takie naczynia, jak prezentowane pod adresem https://wenahome.pl/511-Brytfanny, świetnie sprawdzają się w tradycyjnej kuchni polskiej. Można w nich dusić gołąbki, różnego rodzaju mięsa, ale również zapiekanki makaronowe. Brytfanny z racji swoich rozmiarów zmieszczą również drób przeznaczony do pieczenia w całości.

Garnki żeliwne

Naczynia żeliwne znane są ze swojej wytrzymałości, ale – co za tym idzie – są stosunkowo drogie. Mimo tego warto, by znalazły się na wyposażeniu domowej kuchni. Garnki żeliwne są uniwersalne – można w nich przygotowywać dania, gotując lub smażąc je na kuchence indukcyjnej, gazowej lub elektrycznej, a następnie przełożyć do piekarnika. Są bowiem odporne na wysoką temperaturę. Można w nich przyrządzać także kwaśne potrawy.

Naczynia żeliwne są oferowane w różnych rozmiarach, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić “zwykłe” garnki. Nadają się do gotowania zup, sosów, smażenia mięsa. Dobrze sprawdzają się również przy pieczeniu mięs lub duszenia gołąbków w piekarnikach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie korzyści przynosi trening na siłowni pod okiem trenera?
Jakie korzyści przynosi trening na siłowni pod okiem trenera?
Osoby udające się na siłownię, pragną najczęściej się odchudzić, wymodelować swoją sylwetkę czy przygotować do zawodów sportowych. Można to robić […]
HACCP dla gastronomii –  na czym to polega i dlaczego jest konieczne?
HACCP dla gastronomii – na czym to polega i dlaczego jest konieczne?
Szkolenie HACCP to system funkcjonujący już od lat i przyczynił się do tego, że udajemy się ze spokojem do restauracji, […]
Jak się projektuje linie produkcyjne i technologiczne?
Jak się projektuje linie produkcyjne i technologiczne?
Tworzenie linii produkcyjnych i technologicznych jest niezwykle trudnym i wymagającym procesem. Składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest […]