Garnki żeliwne i brytfanny wracają do łask i coraz częściej pojawiają się w kuchniach. Mają uniwersalne zastosowanie. Nadają się do gotowania, pieczenia i duszenia różnych potraw. Warto również podkreślić, że tego typu naczynia są wytrzymałe znacznie bardziej niż nowoczesne garnki. Świetnie sprawdzą się w kuchni, w której każdego dnia przyrządza się potrawy.
Brytfanny to głębokie naczynia z przykrywkami, które wręcz idealnie nadają się do duszenia na ogniu i pieczenia w piekarniku. Jeśli wybieramy brytfannę emaliowaną, można przyrządzać w niej również kwaśne dania.
Takie naczynia, jak prezentowane pod adresem https://wenahome.pl/511-Brytfanny, świetnie sprawdzają się w tradycyjnej kuchni polskiej. Można w nich dusić gołąbki, różnego rodzaju mięsa, ale również zapiekanki makaronowe. Brytfanny z racji swoich rozmiarów zmieszczą również drób przeznaczony do pieczenia w całości.
Naczynia żeliwne znane są ze swojej wytrzymałości, ale – co za tym idzie – są stosunkowo drogie. Mimo tego warto, by znalazły się na wyposażeniu domowej kuchni. Garnki żeliwne są uniwersalne – można w nich przygotowywać dania, gotując lub smażąc je na kuchence indukcyjnej, gazowej lub elektrycznej, a następnie przełożyć do piekarnika. Są bowiem odporne na wysoką temperaturę. Można w nich przyrządzać także kwaśne potrawy.
Naczynia żeliwne są oferowane w różnych rozmiarach, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić “zwykłe” garnki. Nadają się do gotowania zup, sosów, smażenia mięsa. Dobrze sprawdzają się również przy pieczeniu mięs lub duszenia gołąbków w piekarnikach.