Posiadanie własnej fermy drobiu to marzenie wielu osób, które chcą pozyskiwać mięso i jajka z pewnego, jakościowego źródła. Zakładając prywatną hodowlę, sami wybieramy metodę chowu, a także decydujemy, co zwierzęta jedzą. Mamy więc pewność, że wytwarzana w ten sposób żywność jest pozbawiona szkodliwych substancji i zdrowa dla ludzkiego organizmu. Prowadzenie fermy jest zadaniem wymagającym wiedzy na temat zwierząt, a także pewnych zdolności logistycznych, ale warto podjąć ten wysiłek. Jednym z ważnych aspektów jest tutaj właściwe wyposażenie pomieszczeń, w których będą przebywać kury, gęsi, indyki lub kaczki.
Pomieszczenia hodowlane muszą mieć odpowiednią temperaturę i wilgotność, dostosowaną do potrzeb zwierząt. Podstawowym wyposażeniem są klatki i gniazda z wysokiej jakości wkładami, w których zwierzęta śpią i wysiadują jaja. Niezbędne są również odpowiednie poidła dla kur, karmniki i systemy pojenia, o zróżnicowanej wielkości i przystosowane zarówno do karmienia wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku. Pamiętajmy, że wykonane z dobrego materiału i wygodne poidła to gwarancja dobrego nawodnienia zwierząt i zachowania przez nie zdrowia, a także niezwykle wygodne rozwiązanie dla osób zajmujących się hodowlą przydomową. Bardzo przydatne okazują się też odchowalniki dla piskląt i inkubatory do wylęgu jaj, dzięki którym możliwe jest łatwe kontrolowanie kolejnych etapów inkubacji. Niezbędne dla właściwego funkcjonowania hodowli jest także stosowanie środków do zwalczania gryzoni i insektów, a także preparatów do dezynfekcji. Pozwala to na zachowanie higieny i uniknięcie chorób, które mogłyby negatywnie wpłynąć na rozwój fermy.