Wstrząsarka jest urządzeniem, dzięki któremu można szybko i efektywnie zmieszać ze sobą różne substancje. Umożliwia również tworzenie zawiesin. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle laboratoryjnym, ale także medycznym i chemicznym. Za pomocą tych urządzeń można w bardzo szybkim czasie zmieszać substancje, które w normalnych warunkach niespecjalnie chcą łączyć się ze sobą. Robienie tego ręcznie zajęłoby długie godziny, nie dając żadnej pewności czy wymieszanie byłoby stuprocentowe.
Typowa wstrząsarka stołowa jest niewielkim urządzeniem, które bez problemu można przenosić za pomocą jednej ręki. Zasilana jest energią elektryczną bezpośrednio z sieci 230 V, choć występują również wersje z zasilaniem akumulatorowym. W środku zamontowany jest silnik elektryczny, który posiada pionowo osadzony wałek, wprawiany w drgania dzięki osadzeniu mimośrodowym na wale silnika. Wałek posiada na górze gumową nakładkę, która wyprofilowana jest tak, by pewnie dociskać do dna próbówki.
Wstrząsarki zazwyczaj uruchamiane są przełącznikiem elektrycznym, posiadają także możliwość ustawienia szybkości obrotowej silnika, a więc zarazem siły drgań podstawki. Dzięki temu przydają się zarówno w laboratoriach medycznych jak i chemicznych, gdzie wymagana jest wysoka dokładność mieszania różnych substancji. Niektóre wersje, by ułatwić pracę, uruchamiają się automatycznie po umieszczeniu i dociśnięciu naczynia do podstawki. Drgania powodują powstanie wiru wewnątrz próbówki, co zapewnia szybkie i efektywne wymieszanie ze sobą całej zawartości naczynia.